sâmbătă, 25 noiembrie 2017

Întâlnire istorică la MApN

S-a scris istorie
Așa cum este prezentat în comunicatul nr 397 din 20.11.2017,”ministrul apărării naționale, Mihai Fifor, și șeful Statului Major al Apărării, generalul Nicolae Ciucă, s-au întâlnit luni, 20 noiembrie, la sediul Ministerului Apărării Naționale, cu  reprezentanți ai structurilor asociative ale personalului militar în rezervă și în retragere.

În cadrul discuțiilor au fost trecute în revistă teme de interes comun și proiectele pe care  Ministerul Apărării Naționale intenționează să le promoveze în domeniul social în beneficiul personalului militar și civil, cu referire atât la cadrele în activitate, cât și la militarii în rezervă și în retragere, ale căror asociații vor fi consultate în continuare pe parcursul etapelor de elaborare a actelor normative.”
Este, așa cum am titrat, o întâlnire istorică, pentru ca este, după câte știu eu, singura întâlnire de acest gen a conducerii MApN cu reprezentanții asociaților rezerviștilor. Iată lista asociațiilor invitate:
Menționez că este posibil să nu fie prezente în această listă toate asociațiilor rezerviștilor din Armată, dar  cum SMAp nu are o structură sau birou specializat, aceasta este lista primită de la Direcția Calitatea Vieții a ministerului și nu era actualizată. Se mai întâmplă, fostul șef al acestei direcții avea probabil probleme mai importante de făcut decât să actualizeze situații.

Poate noul șef se va apleca mai adânc, adânc, adânc până la ultimele sertare asupra problematicii deosebit de complexe pe care o are de rezolvat. Sau poate se va înființa la SMAp un birouaș mic mic, dacă tot există aici mai multă preocupare față de rezerviști decât la aproape tot departamentul domnului Nasta care se pare că nu înțelege prea bine problemele militarilor. Rămâne ca asociațiile care  nu apar pe listă dar vor să fie luate în evidență, să contacteze Direcția Calitatea Vieții a Ministerului în măsura în care  acestea funcționează conform legislației în vigoare și pot  face dovada acestui lucru cu o hotărâre judecătorească, pentru a nu rata viitoarele întâlniri.

Cum nu s-a făcut prezența iar personal nu i-am cunoscut pe marea majoritate a celor prezenți, nu pot spune câte asociații din cele invitate au onorat invitația. Dar pot spune că nu este singura activitate de acest gen, se are în vedere și o a doua întâlnire, undeva în prima jumătate a lunii decembrie, de data asta cu reprezentanții asociațiilor militarilor activi. Aviz amatorilor, luați măsuri și sunați la Minister să verificați dacă figurați în evidență, dar să aveți documentele de ”identitate” în regulă, conform noii legislații, că nu merge cu decizii de pe vremea răposatului cum au multe asociații, activând practic în ilegalitate.

Revenind la activitatea de ieri, pot spune doar că au fost prezenți 48 de reprezentanți ai asociațiilor, apoi șefii de structuri din componenta Departamentului pentru Relația cu Parlamentul și Calitatea Vieții și bineînțeles Șeful SMAp, generalul  Nicolae Ionel Ciucă și ministrul Mihai-Viorel Fifor, acesta din urmă o bună parte din program,  fiind prins și în alte activități, la Parlament.  Timpul este o mare problemă pentru cei doi oficiali și aceasta este și cauza divizării întâlnirilor și incertitudinea datelor.

Iată care au fost problemele supuse dezbaterii, așa cum au fost trimise cu câteva zile înainte de către domnul Colonel Nicolae Anghelescu, de la cabinetul domnului General Ciucă Nicolae, cel care a primit însărcinarea să inițieze colaborarea dintre SMAp și Asociații:

Activitatea a început printr-un cuvânt introductiv al domnului general Nicolae Ciucă, pe care îl puteți vedea aici :
După cum reiese din această introducere, scopul adunării a fost inițierea unei legături între conducerea SMAp și Asociațiile militarilor în rezervă,  care se dorește primul pas în calea realizării unei cooperări și coordonări, în primul rând între asociații și apoi  între acestea și conducerea armatei. Atât domnul general Ciucă, cât și ministrul Fifor au menționat  mai mult decât insistent că este nevoie de o unificare a punctelor de vedere ale  acestor asociații pe probleme ce țin de doleanțele, drepturile și obiectivele comune, pentru o mai bună și eficientă relaționare și rezolvare dar și cooperare cu conducerea Ministerului Apărării Naționale.

Este mai mult decât lăudabilă nu doar inițiativa întâlnirii ci și intenția declarată și constatarea faptului că datorită fărâmițării rezerviștilor în câteva zeci de asociații, glasul fiecăreia dintre ele este prea slab și prea puțin convingător pentru a fi auzit sau băgat în seamă chiar și de către cei care ar dori să îl  asculte. Acest punct de vedere, nu numai că îl aprob și susțin dar l-am evidențiat personal la toate întrunirile la care am participat în cadrul Forumului Asociațiilor Militarilor. Uite că nu sunt singurul care cere cu insistență acest lucru. Chiar și domnul Ministru Fifor, un civil, dar un civil aflat în fruntea MApN, a constatat necesitatea coagulării eforturilor asociațiilor în punctele de interes comun, pentru a forma o mai puternică și evidentă voce, așa cum se poate constata din această înregistrare.
Paltonul și cămașa
Ei bine, deși atât programul stabilit cât și exprimările celor doi șefi ai Apărării trimiteau către acest subiect pentru a putea fi realizate celelalte deziderate comune, în luările de cuvânt decât doi vorbitori au făcut referire la acest subiect și au cerut celorlalți participanți la discuții să ia o decizie sau sa se exprime pe speță. Ceilalți, în totalitate s-au limitat la a prezenta doar problemele asociațiilor lor, cu realizări sau nevoi, făcând din această întâlnire nu un prim pas în unirea eforturilor militarilor spre o mai eficientă și unică voce, ci o ocazie de a-și rezolva problemele individuale sau de grup, nefăcând absolut nici o referire la subiectul principal al întâlnirii. Ba mai mult, reprezentanții unor asociații au profitat de ocazie pentru a cere celorlalți să adere la asociația lor care –vezi Doamne- este mai bine cotată pe piață. Nu nominalizez, e suficient că le-am menționat gestul.

Se apropie iarna, vine frigul, toată lumea spune că avem nevoie de palton, dar când e vorba să îl îmbrace unii strâmbă din nas, că irită la piele, că mănâncă, că e incomod, că nu se pot mișca lejer, că e mai macho în cămașă.  Unul din reprezentanți, bănuiesc că disperat de lipsa de interes a celorlalți față de această inițiativă, a cerut domnului general Ciucă să facă domnia sa și al doilea pas și să stabilească o a doua întâlnire a asociațiilor, la care reprezentanții acestora să vină mai pregătiți și eventual cu soluții de punere în practică a ideii.

Din păcate domnul general prin însăși natura funcției nu poate nici să sugereze modalități sau soluții de rezolvare, fără a încălca principiul neamestecului în treburile interne ale asociațiilor. Tot din păcate, marea majoritate a celor prezenți, pe cât de autoritari și greu de înlocuit sunt de pe scaunele pe care s-au suit în cadrul asociațiilor, pe atât de inerți și de nemișcat sunt când trebuie să facă ceva spre o colaborare cu celelalte asociații și așteaptă să primească ordin și indicații privind ce e de făcut, rămași probabil cu acest obicei încă de pe vremea când erau activi. Dolce far niente !

Punctul 6, armata și politicul
Au fost luate în discuție, mai mult sau mai puțin, toate punctele de pe ordinea de zi, constatându-se complexitatea problemelor și necesitatea intervenției asupra unor prevederi legale, ordine sau legi, care sunt relative strâmbe. Când s-a ajuns la punctul 6, cel legat de modalități de abordare a politicului, discuțiile s-au încins și tocmai cel care era singurul în măsură să dea răspunsuri din partea gazdelor, respectiv ministrul Fifor a fost nevoit să plece la …Parlament.

A avut timp totuși să admită că s-au făcut greșeli de abordare a problematicii pensiilor militare și a promis că lucrurile nu vor rămâne așa cum sunt abordate acuma, că trebuie găsită o soluție și schimbat ceva privind actualizarea pensiilor, dar nu poate spune ce și cât. Întrebat de vicepreședintele ROMIL ce este și ce nu este adevărat din informațiile care au apărut vizavi de OUG 59 privind pensiile militare, domnul ministru a răpuns: ”Cred că a fost și greșit înțeleasă povestea asta cu pensiile. Această creștere este foarte foarte greu de suportat de bugetul statului și asta vă spun cu toată onestitatea acest lucru, că vă place sau nu vă place ce spun dar e de datoria mea să vă spun. Ar fi însemnat anul viitor, dacă s-ar fi păstrat această actualizare, un impact de  de 11 miliarde lei pe care efectiv bugetul statului nu îl duce, nu îl poate duce.  Și atunci s-a căutat o variantă, cum să rămânem la un nivel acceptabil de buget și să nu mințim oamenii,  vă dăm, nu vă dăm ….Dar există soluții să reglăm chestia în Camera Deputaților. Eu am avut o discuție  cu domnul secretar de stat Nicolae  Nasta, și i-am dat niște instrucțiuni, înțeleg că nu le-a înțeles foarte bine, o să mai discutăm, sunt aici colegii de la Casa de Pensii și o să discutăm din nou această problemă și vă spun că nu iese din Parlamentul României să fie chestiune nedreaptă. Vă asigur de chestiunea aceasta. Da, probabil că se va face o actualizare, probabil  se va face ca în civilie, trebuie să discutăm, pentru că trebuie să fie foarte clar, nimeni nu vrea să lezeze drepturile militarilor, înțelegeti-mă, dar nici nu putem să vă mințim și să vă spunem că se poate da ceva și nu se mai poate da la un moment dat.”
Să fiu sincer, declarația m-a uimit, nu știam că actuala conducere (de partid și de stat) se gândește atât de departe când promite ceva, adică își pune problema  dacă peste un an sau câteva luni, va avea banii pe care i-a promis, dar poate o fi o nouă abordare și nu știu eu,  sau așa ceva e valabil  doar când e vorba de militari, nu de aleși.

Întrebat dacă este posibil să se dea o prorogare a aplicării actualizării în forma legii 223, domnul Fifor a admis că nu e exclus să se cadă asupra acestei variante, dar deocamdată nu se știe nimic clar, legea se află în procesul de construcție în parlament se pot face oricând amendamente până la adoptarea formei finale.
Din răspunsul dânsului, un lucru este clar, NU SE RENUNȚĂ LA ORDONANȚA 59, PENTRU CĂ NU SUNT BANI. SCURT. Vor încerca să amelioreze lovitura cumva, să nu ne dea cu pumnul în plex nici cu palma peste față, dar ne vor lovi, că nu se poate altfel. Poate un cap în gură ceva…așa mai șmecherește. Nu se ține cont de faptul că ordonanța este neconstituțională, că încalcă art 5 din legea 346 din 2006, Decizia 20 din 2000 a CCR, dreptul la proprietate, principiul predictibilității, că astăzi iau ce au dat tot ei ieri. Ei știu doar atât, că nu au bani.
Apoi domnul ministru a plecat. Discuțiile au continuat cu probleme de interes  mai mult sau mai puțin comun. S-a pus întrebarea ce este adevărat în afirmațiile doamnei Olguța Vasilescu privind implicarea MApN în emiterea ordonanței, dacă Direcția Juridică sau Direcția Financiar Contabilă au fost consultate sau au contribuit la emiterea ordonanței IAR ȘEFUL DIRECTIEI JURIDICE A MENȚIONAT CĂ NU LI S-A CERUT AVIZ PE ACEASTĂ ORDONANȚĂ. Este foarte interesant răspunsul domnului colonel Dragu Aurel, deoarece doamna Vasilescu a menționat că ordonanța a fost chiar inițiată de MApN, iar domnul consilier al doamnei secretar de stat Doina Barbu a declarat pe data de 14 în Comisia de Muncă a CD, că ordonanța are avizul MApN.

Deci pe undeva se minte en gros și en detaille și este caz penal pentru că a fost încălcată Legea 346/2006, prin abuz având ca scop obținerea de foloase necuvenite și mă gândesc că poate fi vorba de constituirea unui grup infracțional în scopul realizării unor foloase materiale în interesul unui grup de persoane,  pentru că sumele ”economisite” de la pensionari în favoarea guvernului prin aplicarea acestei ordonanțe aud că s-ar ridica la 11 miliarde de lei.
Woooooooooooow. Parcă aș sesiza DNA-ul, zău așa!Codruța, uite la Olguța, își bagă mânuța!

După două ore și 35 de minute de discuții pe diferite teme, mai mult particulare, activitatea s-a încheiat, ca de obicei când e vorba de militarii români, fără nici o concluzie, fără nici un plan de viitor, fără nici o declarație comună (a asociațiilor), doar cereri și plângeri, dar fără angajament din partea celor care ar fi trebuit măcar  să mulțumească că au fost adunați laolaltă pentru prima oară totuși și fără să afirme careva că dorește să coopereze cu altcineva sau că e gata să formeze o structură comună în care el nu dorește să fie vioara întâi. NICI UNUL NU A SPUS, ”EU PROPUN SĂ NE REÎNTÂLNIM PESTE….10ANI (MĂCAR),  SĂ FACEM UN PLAN DE BĂTĂLIE”. Era prea mult, erau prea obosiți.

Toți vor să fie declarați  asociație de utilitate publică, ca și așa zisa Casă Regală, toți vor fonduri și dreptul de a propune avansări, de primi bilete de tratament, de a fi invitați la sindrofii, dar nici unul nu a spus ”EU VREAU SĂ MĂ UNESC CU ȚARA”.
Ăștia suntem, ăsta ne e sfârșitul (activității, bineînțeles).
În loc de concluzii
Eu închei cu două sentimente contradictorii: pe de o parte bucuria că la nivelul conducerii SMAp există dorință de dialog și cooperare, s-a încercat coagularea asociațiilor rezerviștilor, pe de altă parte dezamăgirea că nu suntem în stare să realizăm că asta este singura șansă să ne putem impune și să însemnăm ceva, că suntem mâncați de orgolii, dar mai ales de impotență. Să ne fie rușine !Poate cer eu prea mult, poate nu am văzut bine, poate sunt prea pesimist, poate totuși pana la urmă ne va veni mintea la cap, dar din ce am văzut, pulsul este slab, pacientul respiră cu dificultate, dacă e decuplat de la aparate nu are zile.  Păcat de efortul făcut de șeful SMAp.

Două lucruri am constatat  cu această ocazie la domnul ministru Fifor, pe care nu  le cunoșteam. Are un simț al umorului și o capacitate de a reacționa surprinzătoare (cel puțin pentru mine) ceea ce nu e rău și are obiceiul (probabil luat de la domnul prim ministru) de a-și certa supușii în public, de față cu alții, ceea ce nu e bine. Probabil asta a văzut unde a făcut armata, dar era un obicei neacademic, sau poate crede că așa trebuie să se poarte în armata sau cu militarii, dar se înșală. Copilul se pupă numai în somn, iar militarul, cu atât mai puțin când e vorba de un șef,  se ceartă numai între patru ochi domnule ministru, nu în fața subordonaților sau a celor mai mici în grad.

O altă observație sau constatare este aceea că în timp ce domnul general Ciucă a venit doar cu domnul colonel Anghelescu, care de altfel s-a ocupat (foarte bine) de această activitate, din partea ministerului au venit o grămadă de șefi de structuri care sunt convins că aveau o grămadă de documente de rezolvat(poate chiar de actualizat situații) dar au asistat doar la întâlnirea noastră. Sper că nu au fost aduși doar ca să vedem noi că ordonanța Olguța nu a făcut praf ministerul.

Adevărul este însă că SMAp nu are la această oră structuri, sau birou care să gestioneze legătura cu asociațiile militarilor și a fost nevoit să apeleze la cei subordonați ministrului. Motiv de reflecție și înființare,  în perspectiva reorganizării SMAp, a unui birou măcar, care să se ocupe cu aceste aspecte pe viitor, dacă tot se dorește permanentizarea acestui gen de activități care cu timpul, pe măsura dezvoltării vor necesita tot mai multe eforturi. Nu știu însă dacă chiar merităm atâtea eforturi.
Abia la poza de final am sesizat că a existat cineva care nu prea a văzut cu ochi buni activitatea organizată de șeful SMAp și pândește din umbră în chiar inima ministerului. Vnimanie, Vnimanie!!!!!

NOTA BENE: Domnul Fifor, cu gurița domniei sale a spus ca dacă vor lăsa actualizarea pensiilor militare așa cum prevede L223, ar însemna un impact de 11 miliarde de lei la bugetul statului. Adică această creștere ar fi de 11 miliarde lei.
Păi, (vorba celui din reclamă) așa ceva… nu se poate. Și o să explic de ce:
1. din datele oferite de chiar Ministerul Apărării naționale, la cererea mea, (date postate în articolul cu Ordonanța în date și cifre),  rezultă că plata tuturor pensiilor militare, inclusiv a restantelor din anii 2012 , 2013 și restanțe recalculări, ar fi de 3.304.626.255. TOATE PENSIILE MILITARILOR.
2. PĂI DACĂ TOATE PENSIILE ÎN 2017 au fost de 3 miliarde, cum să fie numai actualizarea din 2018 11 miliarde? Suntem în grota minții, nu în noapte.
3. Tot bugetul Apărării pe 2017 a fost de 16.322.232.000 , iar domnul Fifor ne spune că actualizarea pensiilor militarilor ar duce la un impact de 11 miliarde? Imposibil.
4. Chiar dacă ar încerca să spună că s-a referit la tot bugetul apărării nu ar fi bine pentru că asta înseamnă că vor să reducă bugetul pe 2018 și să nu se mai încadreze în cei 2% promiși.
ÎN CONCLUZIE , E MARE DANDANA DOMNULE MINISTRU, MARE RĂU.
Să nu spuneți că ați vrut să spuneți 11 milioane de lei vechi, că pe ăia îi plătim noi la buget, numai să nu scoateți actualizarea pensiilor cu veniturile activilor din lege. Batem palma ?
Pe ultimul rând, dar nu în ultimul rând țin să mulțumesc personal, căci nu am alte împuterniciri și nici competențe, tuturor celor care s-au implicat în organizarea și desfășurarea acestei activități.
http://www.mapn.ro/cpresa/15735_%C3%8Ent%C3%A2lnire-cu-reprezentan%C8%9Bii-asocia%C8%9Biilor-militarilor-%C3%AEn-rezerv%C4%83-%C8%99i-retragere

Întâlnire istorică la MApN

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Puteți face orice comentarii în limitele decenței, bunului simț, respectului reciproc. Orice comentariu care încalcă regula va fi șters.
Nu am nicio satisfacție să văd cititorii, oricine ar fi ei, înjurându-se sau atribuindu-și epitete mascate pe blogul meu.
Dacă aveți chef de hârjoană și trimiteri prin locuri ascunse vederii, faceți-o pe alte imaşuri. Eu voi scoate orice comentarii de acest fel de pe blog. Dacă aveți comentarii de făcut la subiect bine, dacă nu, pentru împunsături personale mergeți acolo unde posesorii de blog vor rating.Cei care postează comentarii sunt răspunzători pentru comentariile pe care le fac.