vineri, 29 septembrie 2017

De interes pentru militari



Ultimele evoluții la bară fixă ale Guvernului și conducerii PSD din care fosta primăriță a Craiovei a excelat,  au creat probleme privind plata salariilor militarilor, ca să nu mai vorbesc de golurile create în încadrarea cu personal în structurile din Sistemul Național de Apărare. Dacă cei din SRI ȘI SIE tac, despre cei din MAI se mai aude prin vocea șefilor de sindicate, la MApN se schimbă miniștrii ca cauciucurile la o cursă de formula 1. Cred că  cei de la Ferrari, Renault, Mercedes  sau Williams, ar putea să își trimită specialiștii la noi să vadă cum se schimbă echipele și generalii de la conducere și să învețe ce și cum trebuie uns, ce pârghii să folosească să fie și ei la fel de eficienți la schimbarea roților.  Despre impactul  OUG 59 asupra MApN, într-un articol viitor.
Acuma vreau să aduc un pic de liniște în gândurile și familiile militarilor activi și în rezervă oferind unele date care consider că sunt de interes.
A)Pentru rezerviști :
  1. Începând cu luna Octombrie se trece la actualizarea pensiilor aflate în plată, conform creșterii cu 15% a soldei de funcție a celor activi. Deși inițial se intenționa derularea acestui proces, așa cum se specifica și în comunicatul CPS, având în vedere apariția OUG 59, acest proces va începe mai devreme, pentru a putea fi finalizat până la începutul anului 2018 când intră în vigoare art 2 al OUG 59/2017;
  2. Tot în Octombrie se vor da, pentru cei cărora deja li s-a recalculat pensia, sumele restante și neachitate datorită amânării acestui proces;
  3. În Noiembrie se vor returna banii opriți de regimul Boc pensionarilor în anul 2013 perioada Ianuarie –Septembrie.
B)Pentru cei care au făcut cereri de trecere în rezervă sub ghilotina OUG 59 mânuită cu sadică sălbăticie  de Olguța Vasilescu:
Cei cărora încă nu le-au venit deciziile să stea liniștiți, se lucrează la ele, și acestea se vor pune în plată în baza legilor în vigoare LA DATA DEPUNERII CERERII, nu la cea a trecerii în rezervă sau emiterii deciziei de pensie.
Aceste informații sunt garantate 90%. Restul de 10% țin de neprevazut sau ordine legi și dispoziții care pot apărea ulterior, așa cum a fost cu OUG 59.În sprijinul acestor informații vine și faptul că a fost aproape dublat bugetul CPS pe trimestrul IV prin rectificare, pentru a face față noilor pensionari creați de Olguța.
Totuși, îmi păstrez opinia  că nu trebuie să așteptăm actualizarea ca pe o mare realizare, pentru că așa cum am mai spus, pentru cei mai mulți nu se va simți nimic, va fi doar o nouă decizie și atâta tot. Ba, îmi e teamă să nu ne trezim cu decizii având sume diminuate, pentru că această nouă decizie va fi dată sub efectul OUG 59 care a umblat și la baza de calcul a pensiei și atunci să te ții tristețe. Să nu cumva să se anuleze și art 111 din Legea 223 ca atunci va fi jale. Mă bat peste gură și nu mai spun nimic, nu vreau să dau idei teroristei de la muncă.
Probabil că CPS va da un comunicat cu date mai concrete și mai competente așa cum a făcut-o și până acuma.
Să aveți un sfârșit de an fără surprize neplăcute!
PS:Legat de pensionarii Olguței, eu mă întreb fără răutate, ci pur matematic, dacă la calculul pensiei li se pune și sporul de fidelitate, pentru că având în vedere motivul pensionării mai ales pentru cei abia promovați cu câteva luni înainte, acest spor nu are ce căuta în baza de calcul. Asta, ca să fim obiectivi.

De interes pentru militari

Un comentariu:

Puteți face orice comentarii în limitele decenței, bunului simț, respectului reciproc. Orice comentariu care încalcă regula va fi șters.
Nu am nicio satisfacție să văd cititorii, oricine ar fi ei, înjurându-se sau atribuindu-și epitete mascate pe blogul meu.
Dacă aveți chef de hârjoană și trimiteri prin locuri ascunse vederii, faceți-o pe alte imaşuri. Eu voi scoate orice comentarii de acest fel de pe blog. Dacă aveți comentarii de făcut la subiect bine, dacă nu, pentru împunsături personale mergeți acolo unde posesorii de blog vor rating.Cei care postează comentarii sunt răspunzători pentru comentariile pe care le fac.