marți, 12 septembrie 2017

Ce spun bătrânii


batranii spun
Încă de pe vremea când eram copil, când se întâmpla ceva neobișnuit pe ici pe colo,  auzeam la tv (atunci când mergeam în vizită la un prieten ai cărui părinți își permiseseră să cumpere) că erau întrebați bătrânii cu privire la eveniment. Și la țară, când se întâmpla ceva sau era nevoie de un sfat, erau întrebați bătrânii  și toată lumea îi asculta cu respect.
Știu că și la americani, pe care încercăm să îi imităm în toate, exista obiceiul ăsta, dar nu la cei de azi ci la cei de ieri, adică cu o zi două înainte de a ajunge americanii de azi pe pământurile indienilor de ieri. Și atunci pieile roșii aveau pe la fiecare trib câte un vraci, câte un Ciuciuma pe care îl întrebau cum va fi vremea sau ce trebuie să facă, că vin fețele palide peste ei. Dacă ar mai fi în viață un Ciuciuma și l-ar întreba cineva acuma ce zice despre America și ce mesaj ar avea pentru americani, probabil că ar spune: ”Dacă îl vedeți pe Custer ăla spuneți-i că încă mai aștept sticla aia de apă de foc  pe care mi-a promis-o dacă îi conving pe apași că e mai bine  în rezervație.”
Dar să revenim la bătrânii noștri. Obiceiul apelării la înțelepciunea și experiența bătrânilor încă s-a păstrat noi, slavă Domnului nu am avut un general Custer să ne desființeze dar am avut câțiva președinți și premieri care fac tot posibilul, așa că răbdare și tutun. Cum se întâmplă ceva mai straniu, cum fătucile de la tv ne informează că ”bătrânii spun că…”.
Suntem anunțați că un individ și-a tăiat nevasta și soacra de gelozie. Bătrânii spun că așa ceva nu s-a mai întâmplat de pe vremea stră-stră-străbunicului. Întrebați cum era atunci,  bătrânii spun că pe vremea lor, individul ar fi  fost premiat de tata socru, nu ridicat de poliție și că nu ar fi fost atât de prost să își taie și nevasta și soacra. Păi cine să îi mai facă mâncare și să îi spele rufele ?
Vine o tornadă din aia mică, nu americană, împrăștie gunoaiele orașului.  Fetele de la tv ne anunță: ”bătrânii spun că așa ceva nu s-a mai văzut de când se știu ei, că și pe vremea lui Burebista, gunoaiele erau strânse cu căruța, nu cu tornada.”
Înfloresc copacii în Septembrie în timp ce oamenii strâng recoltele din supermarketuri. Bătrânii  se închină și spun că nu au mai văzut așa ceva din  Decembrie 89, când plopii din Grozăvești au făcut pere iar răchita micșunele, e adevărat ajutați de servicii și se întreabă dacă nu cumva și acuma tot serviciile și-au băgat coada, că prea le fac pe toate.
E bine, e bine că încă mai avem bătrâni pe care să îi întrebăm, sau pe care să dăm vina când se mai întâmplă câte ceva ”senzațional”, că după cum evoluează legile pensiilor unitare, sistemul medical, stressul, după nu mult timp, nu vom mai avea pe cine să întrebăm,” bătrâni” noștri vor avea nu mai mult de 45-50 de ani.  Va fi o fericire, părinții vor avea 16 ani, bunicii 40,  vor avea părul negru, nu vom mai avea pensionari pentru că nu va mai prinde nimeni vârsta de pensionare, deci societatea va scăpa de povara plății pensiilor, dar contribuția la pensie va crește pentru că grija statului față de  fondul de pensii nu va înceta, dimpotrivă va spori.
Și pentru că am început cu bătrânii de ieri, să terminăm cu cei de mâine. Parcă văd programele de știri de mâine-poimâine cu  o știristă știrbă sau cu dinții ca dinții de la ferăstrău,  cu ochii cârpiți de somn și umflați, peltică, rârâită, sâsâită și urâtă cu crengi, anunțând :  în cursul zilei de ieri,  în parcarea unui mall,  doi tineri s-au caftit ca chiorii. Amândoi dădeau din mâini și din picioare dar nici unul nu îl lovea pe celălalt. Bătrânii spun :”În puii mei,  așa ceva nu se întâmpla pe vremea noastră. Păi când ne cafteam noi, participa toată gașca, chiar și ăi care nu avea treabă, așa la mișto,  nu ca acuma, să se bată doar doi și să nu fie niciunu băgat în spital. Unde e spiritual de gașcă? Se duc valorile frate, se strică lumea!”.
Bătrânii spun ….lucruri trăzniților.

Ce spun bătrânii

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Puteți face orice comentarii în limitele decenței, bunului simț, respectului reciproc. Orice comentariu care încalcă regula va fi șters.
Nu am nicio satisfacție să văd cititorii, oricine ar fi ei, înjurându-se sau atribuindu-și epitete mascate pe blogul meu.
Dacă aveți chef de hârjoană și trimiteri prin locuri ascunse vederii, faceți-o pe alte imaşuri. Eu voi scoate orice comentarii de acest fel de pe blog. Dacă aveți comentarii de făcut la subiect bine, dacă nu, pentru împunsături personale mergeți acolo unde posesorii de blog vor rating.Cei care postează comentarii sunt răspunzători pentru comentariile pe care le fac.